24 Ağustos 2014 Pazar

Giyilebilen Bilgisayarların Tarihçesi

Giyilebilen Bilgisayarların Tarihçesi

İnsanoğlu, ilk araç kullanmaya başladığı tarihten bu yana, kendi fizyolojik eksikliklerini tamamlamak ve geliştirmek üzere pek çok farklı çözümler üretmiş.

 Bu araçlardan bazıları doğrudan savunma veya saldırı silahları olmuş. Sopalar, bıçaklar, taş baltalar, mızraklar, gürzler, kalkanlar, zırhlar, oklar ve yaylar.. Ve sonra ateşli silahların binlerce türü...

 Elbette silah işlevi olmayan araçlar da kullanmışlar: asa, baston, koltuk değneği, takma kol, takma bacak, takma göz, takma diş, hayvan kürkleri, başlıklar, giysiler, optik araçlar...

 İnsanoğlu, sahip olduğu organların sağladıklarıyla yetinmiyor. Daha hızlı koşmasını sağlayan bisikletler, motosikletler, otomobiller kullanıyor. Daha hızlı yüzmek için sandallar, yelkenliler, botlar... Yük taşımak için araçlar. Toprağı kazmak, ağaçları kesmek, ürünü hasat etmek için araçlar...

 Yirminci yüzyıla kadar hep fiziksel güç eksikliklerini gideren veya arttıran araçlar sözkonusuydu. Sonra bilgisayarlar devreye girdi.

 İLK ELEKTRONİK BİLGİSAYAR 

 Eniac kod adı verilen ilk elektronik bilgisayar sadece dört işlem yapıyordu ve ağırlığı yaklaşık 30 tondu. Kabaca 167 m2lik bir alanı kaplıyordu. John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda tamamlandı ve maliyeti 500 bin doları buldu (bugünkü değerle 6 milyon dolar).



Eniac, 17468 adet vakum tüpü, 7200 kristal diyot, 1500 röle, 70 bin direnç, 10 bin kapasitör ve 5 milyon lehimli bağlantı içeriyordu. Çalışması için 150KW'lık enerjiye gerek vardı. Bilgi girişi delikli IBM kartlarıyla yapılıyor, sonuçlar bir yazıcıdan alınıyordu. Eniac, bir saniyede 5 bin toplama işlemi yapabiliyordu.

 1959'da transistörler devreye girdi. Bu sayede bilgisayar boyutlarında ve enerji ihtiyacında çarpıcı düşüşler yaşandı.

 1977 yılında ilk kişisel bilgisayar olarak kabul edilen Commodore PET piyasaya sürüldü. 4 ve 8 Kilobyte bellekli modelleri vardı. Kalıcı bellek olarak kasetli sürücüler kullanıyordu. Apple II de aynı yıl piyasaya çıktı.

1981 yılında IBM, 4.77MHz Intel 8088 mikroişlemcili ve MS-DOS işletim sistemine sahip kişisel bilgisayar ile yeni bir sıçrama yaptı.

 1982'de Commodore 64, 64 kilobyte bellek ve gelişmiş ekranıyla podyumlara çıktı. Bu modelin üretimi 1993 yılına kadar sürdü ve "en çok satışı yapılan bilgisayar modeli" olarak Guiness Dünya Rekorları kitabına girdi.

Elektronik devrelerin baskılı devreler halinde üretilmeye başlaması bilgisayar boyutlarının daha da küçülmesine ve enerji ihtiyacının portatif bir akü ile sağlanabilecek kadar azalmasına yol açtı. Bu değişiklikler taşınabilir bilgisayarların üretilebilmesini sağladı.

Yazımızın ikinci bölümünde giyilebilir bilgisayarlara ilişkin daha somut bilgiler ve örnekler vereceğiz. Bizi izlemeye devam edin!

ahmet aksoy 

Kaynaklar: 
http://tr.wikipedia.org/wiki/ENIAC
http://www.computerhistory.org/timeline/?category=cmptr
http://vaybe.axtelsoft.com/google-glass-google-gozluk/




1 yorum:

  1. Bu yazının başlığındaki giyilen konusunu bu yazıda ele alma fırsatım olmadı ama, gelecek bölümde ayrıntılı bir şekilde ele alacağım.
    Merak etmeyin!

    YanıtlaSil