23 Ağustos 2014 Cumartesi

Google OpenSSL ve BoringSSL

Google OpenSSL ve BoringSSL

OpenSSL


OpenSSL uzun zamandır kullanılmakta olan ücretsiz bir SSL sistemi.

Ancak son zamanlarda bu bu sistemin içerdiği kritik problemlerin sayısında önemli artışlar yaşandı. Bu sorunların ağırlığının, genellikle android sistemiyle bağlantılı olduğunu görüyoruz.

 Bütün bu gelişmeler, Google tarafından kritik kararlar alınmasına neden oldu. Bunların başında da openSSL yerine BoringSSL sistemini geliştirmeye ağırlık vermek geliyor. Google, bu konudaki çalışmalarını 2014 Haziranında herkese duyurdu.

 Google Chrome'un yeni sürümlerinde openSSL yerine BoringSSL kullanılması için girişimler yapılıyor. Ancak bu amaçla 16, 17 ve 18 Temmuz tarihlerinde kullanıma açılan ara sürümlerin hepsi Android sisteminde yarattığı sorunlar nedeniyle geri çekildi.

 Bu arada openBSD yazılımcıları openSSL temelli ve LibreSSL adı verilen yeni bir kol üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu çalışmalar Google yetkilileri tarafından sadece amatörce girişimler olarak görülüyor. 

OpenSSL üzerine uygulanan yoğun yamalama çalışmaları, bir yandan da, adı pek duyulmamış bir sistem olan Heartbleed sisteminin giderek daha fazla ilgi görmesine ve tanınmasına neden oldu.

 Önümüzdeki günlerde SSL uygulamaların hangi yöne evrileceğini hep birlikte göreceğiz. 

ahmet aksoy

Kaynaklar: 
http://www.theregister.co.uk/2014/07/25/chrome_boringssl_switch/ http://9to5google.com/2014/07/24/google-switching-chrome-to-its-homemade-boringssl-to-make-its-browser-safer/
http://beta.slashdot.org/story/203641
http://readme.lk/openssl-libressl-boringssl-tale-libraries/





0 yorum:

Yorum Gönder