16 Eylül 2014 Salı

Webmaster Forumları

Son aylarda web yönetimi ile ilgili bilgilerimi yeniden gözden geçirmek ve tazelemek için bazı forumlara üye olmaya karar verdim.

webmaster4um
Hemen internetten araştırmaya başladım. Bir kaç yorumda ortak öneri olarak wmaraci.com sitesinin adı geçiyordu. Ben de gidip oraya üye oldum. Temmuz başı idi.

Neredeyse 2 ay kadar bu forumu takip ettim. Bir sürü yazı okudum. Bir kaç mesaj da kendim yazdım.

Sonra, bloggergurusu'nda yayınladığım bir makaleden alıntılar yaparak wmaraci.com'a da bir mesaj yazdım. Ertesi gün, foruma girmeye kalktığımda,  üyeliğime 3 günlük yasak getirildiğine dair bir mesaj aldım. Hoppala!.. Üstelik, lütfedip bir açıklama da getirmiyorlar.

Bari sistem yöneticilerine bir mesaj atıp, "Noluyor?" diye sorayım dedim. Ama ulaşılabilecek hiç bir yer yok. Foruma mesaj atıp ulaşmaya kalksan, onu da engellemişler.

Yaşım 60'ı geçti. Böyle çocukça davranışlara katlanamam! Kimse kusura bakmasın!

Hemen yeni forumlar aramaya başladım.

Önce chip-online'a üye oldum ama, devam ettiremedim. Çünkü bana hitap edecek tarafları yoktu.

Bir sonra üye olduğum forum ceviz.net oldu. Daha "bismillah!" deme fırsatı bulamadan, ceviz.net'in ekranlarında da üyeliğimin engellendiği bilgisiyle karşılaştım. Üstelik gerekçesini de yazmışlardı: "Bilinmiyor"  Öyle görünüyor ki, wmaraci.com ile ceviz.net arasında organik bir bağ bulunuyor.

Ceviz.net ile aynı gün oxxi.net forumuna da üye olmuştum. Aktivasyon kodunu telefonuma gönderdiler ve ben de aktivasyon işlemlerini tamamladım. Ama ertesi gün, aktivasyon işlemlerimin tamamlanmadığını iddia etmeye başladılar. Bu forumla da bağlantımı kestim.

Bu arada, wmaraci.com sitesindeki üyeliğimi kalıcı olarak iptal etmek istedim. Böyle bir olanak yoktu. Yöneticilere ulaşmak istediysem de bir yolunu bulamadım. Son çare olarak, -üç günlük yasağımı lutfedip kaldırdıkları için- önceden yazdığım mesajlarıma girip onları "üyelikten ayrılmak istediğim" mesajıyla değiştirdim. Bir daha da neler yaptıklarına gidip bakmadım. Belki farkına bile varmamışlardır.

R10.net forumu bir başka seçenek olabilirdi ama, üye olmak için mevcut üyelerden davet almak gerekiyordu. Yani orada bir ahbabınız yoksa, bir bağlantı kuramıyordunuz. Üyelik için ahbap-çavuş ilişkileri gerekiyordu anlayacağınız.

Bu durumda, yerli forumlardan bir sonuç alamayacağımı düşünmeye başladım. İngilizce yazışabileceğim forumları araştırmaya başladım.

Şanssızlığım, ya da aceleciliğim burada da ön plandaydı. Seoforums.org adresindeki forumun hem trafiği zayıftı, hem de ele alınan konular bana hiç cazip gelmedi.

Ben de geçici olarak forum maceralarımı sonlandırmaya karar verdim

Dün, her nasıl olduysa, http://burakisci.com/son-donemde-webmaster-forumlari-hakkinda-dusuncelerim.html#comment-29548 adresindeki yazıyla karşılaştım. Bu konudaki farkındalığım üst düzeye çıkmış olduğu için, yazı hemen dikkatimi çekti.

Yazının sahibi, benzer deneyimler yaşamış. Anladığım kadarıyla çok da genç. Ona bile "pes" dedirtecek olaylara benim tepki duymam, çok olağan olmalı.

Yeni forum bağlantı adreslerini işte bu yazıdan aldım. Kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum. En azından bu ortamda hala aklıbaşında girişimcilerin var olduğunu bana hatırlatmış, göstermiş oldu.

Dün 3 yeni foruma üye oldum (Yeni lafını, ben onlarla yeni tanıştığım için söylüyorum. Yoksa yeni kurulmuş forumlar oldukları için değil.):

fuub.net
forum.iyinet.com   (Hep iyi niyet olarak okuyorum :)
webmasterlord.net

Özellikle fuub.net gerçekten de Burak İşçi'nin anlattığı ve benim de umduğum bir şekilde çalışıyor. Öyle görünüyor ki buradaki arkadaşlar konumlarını hazmetmiş durumda. Yeni üyeleri potansiyel suçlu, potansiyel sahtekar olarak görmüyorlar. Kendilerine bütün içtenliğimle teşekkür ediyor ve "İyi ki varsınız!" diyorum.

Eğer sizin de web ile ilgili konularda bir forum arayışınız varsa, fuub.net sitesini sizlere de öneriyorum.

Umuyorum ki, zamanla diğer sitelerdeki arkadaşlar da olgunlaşıp, kendi davranışlarını sağlıklı bir şekilde yorumlayabilir; özellikle yeni üyelere potansiyel suçlular gibi davranmaktan vazgeçerler.

Kendinize iyi bakın! Siz de bu konulardaki deneyimlerinizi yorumlara ekleyebilirsiniz.

Ahmet Aksoy










10 yorum:

  1. Bir not düşmekte yarar var. fuub.net forumunda sorularımı hemen yanıtlayan arkadaş, moderatörmüş. Daha sonra -kendimce önemli bir konuda- yöneticilere ulaşmaya çalıştım ama, galiba onlar da erişilmezlik alanına çekilmişler. Doğruya doğru! Ben, kişisel baklentilerimi aşağıya çeksem iyi olacak. Hiç kimse, birileri soru sorsa, ben de cevaplasam diye beklemiyor. Herşeyi zamana bırakmakta yarar var. Sadece mevcut belgeleri incelemek bile güncelde neler olup bittiğini göstermeye yetiyor.

    YanıtlaSil
  2. forum.iyinet.com, fuub.net kadar yoğun değil. Daha sakin. Orada da zamana uymak en doğrusu görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Özellikle webmaster forumları ile yeni tanışacak, bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlara izlenimlerimi ve gözlemlerimi buradan ara sıra da olsa aktaracağım.

    Yeni arkadaşlar özellikle şu durumun farkında olsun: Hiç kimse sizin dertlerinizle ilgilenmeye hevesli değil. Bu nedenle sıkıntı duyduğunuz konularda birileri nasıl olsa cevaplar diye hayal kurmayın. Olanaksız değil elbet. Eğer alt alan moderatörünüz ilgli ve bilgili bir arkadaşsa, size yardımcı olabilir. Aksi halde, heryerde kapı duvar.
    Bu nedenle yeni arkadaşlara önerim, katıldıkları forumlardaki eski yazışmaları ve varsa dokümanları incelemeleri.
    Henüz bilemiyorum ama, bir yöntem de kendilerine yavaş yavaş bir çevre edinmeleri olabilir. Bu da elbette uzunca bir zaman gerektiriyor.
    Son zamanlarda forumlara sorduğum soruları kendi kendime yanıtlamaya başladım. Artık, yeni sorular sormamaya da dikkat ediyorum.
    Çünkü farkettim ki, kendisini uzmanlaşmış(!) zanneden pek çok kişi, bilgisizlikleri yüzünden kendilerini bilgili zannediyorlar.
    Buna Dunning-Kruger sendromu deniyor. Bir zamanlar bu konuda bir makale yazmıştım. İlginizi çekerse

    http://www.gamet.com.tr/dunning-kruger-sendromu/

    adresinden erişebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Not: Dunning-Kruger Sendromunun bir diğer adı, Cahil Cesareti Sendromudur. :)

      Sil
  4. fuub.net sitesinin de aslında diğerlerinden bir farkı yokmuş meğerse. Bugün de bunu öğrendim.
    Hiç olmazsa bunlar bir de neden yazmışlar: multi üyelik.
    Gerekçelerini tahmin ediyorum. Ancak hayal güçlerini nasıl yorumlayacağımı bilemiyorum.

    Bu siteye kendi açık kimliğimle üye olmuştum. Ancak sonradan baktım ki, ortalıktakiler hep çoluk çocuk. (Yaşlarını bilemiyorum ama, yazdıkları ve tepkisellikleri ve kendilerini beğenmişlikleri ile hepsi çocuk.) Bu nedenle, açık adımla yazışmak yerine, bir nickname kullanmanın daha doğru olacağını düşündüm ve böyle bir hesap daha açtım.

    Dün akşam, kendi kimliğimle açtığım oturumu kapadım çıktım ve yeni hesabımla sisteme girdim.

    Az önce tekrar fuub.net sitesine girmeye kalktığımda, "multi-üyelik" nedeniyle yasaklandığım mesajıyla karşılaştım.

    Bu nasıl bir anlayıştır bilemiyorum.

    Sitelerim yıllardır yurtdışı hosting firmaları üzerinde konuşlanır. Haliyle ping değerleri yüksek. Bu nedenle, geçende bir hesabımı yurtiçine aktardım. Umarım bu konuda hata yapmamışımdır. Forumların bu halini görünce, içime bir sıkıntı düşmedi değil açıkçası. Umarım o konuda da bir sürprizle karşılaşmam.

    Bu durumda, sadece iyinet.com üyeliğim kaldı.

    Ama, artık oraya da girmeyi düşünmüyorum.

    Yurdışında aklıbaşında bir forum bulacağımdan eminim. Hızlı ve tutarsız olmaktansa, yavaş ama tutarlı sistemlerle çalışmak çok daha sağlıklı.

    Yazık!... Gerçekten de bu durumu tarif edecek başka bir söz bulamıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Dediğim gibi son bir-iki gündür yurtdışı forumları araştırıyorum.
    Şimdilik 2 tanesini incelemeye aldım:
    1- forums.digitalpoint.com
    2- www.warriorforum.com
    İlk izlenimlerim şöyle: Digitalpoint.com forum sisteminin bizimkilerden hiç bir farkı yok! Çünkü onlar da daha bismillah demeden, kuralları oku, yoksa banlanırsın! diye hava basıyor!
    Demek ki forumcuların genlerinde böyle davranmak var!
    Oysa eskiden böyle değildi.
    Anladığım kadarıyla forum sistemleri işi tamamen ticarete dökmüşler. Bunu sürdürebilmek içinse kendilerine göre bir takım kurallar geliştirmişler ve bu kuralları sistemin içine işlemişler. Bu kuralların en başındaki şu: Herkes yalancı, dolancı ve üç kağıtçıdır!
    Derler ki, insanlar başkalarını da kendileri gibi zanneder.
    Forum sistemlerinin yöneticileri demek ki bu tanıma uygun kişiler. Demek ki zamanında kendileri de bu şekilde davranmışlar. Dili, ülkesi farketmiyor.
    Bizim gibi dinozorlar da bu kafa yapısını bir türlü anlamıyor...
    Kısacası, öyle görünüyor ki, forum sevdasından kısa bir süre içinde vazgeçeceğim. Çünkü benim beynim namuslu, dürüst davranmaya, başkalarının hak ve hukukunu gözetmeye uygun şekilde formatlanmış. İstesem bile bunu değiştiremem. Üstelik bu kafa yapımı değiştirmeye de hiç niyetim yok. Forumlar eksik olsun!

    Bu arada, warrior.com'dan da biraz bahsedeyim. Avustralya kökenli bir sistem bu da. Her yanından tüccarlık akıyor. Neredeyse yazışmaları bile paraya bağlayacak!

    Anlayacağınız, benim bu forumlarla bir arada olabilme şansım yok. Öğreneceğimi de öğrendim zaten! Üstelik öğrendiklerim de hiç hoşuma gitmedi.

    Bu durumda önümde iki seçenek var: Ya hem yurtiçi hem de yurtdışı forum defterini kapatacağım, ya da kendi forumumu ufaktan da olsa oluşturmaya başlayacağım. Eğer forum kurabilirsem, bu, tamamiyle bilgi paylaşım forumu olacak. Ticareti başkaları yapsın. Yolları açık olsun! Benim açımdan bilgiyi paylaşmak, zengin olmaktan çok daha önemli ve keyifli.

    Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?!...

    YanıtlaSil
  6. Kendime not: Yorum fontunu değiştirmek gerekiyor. Çünkü Türkçe karakterler bu fontta tanımlı değil ve bu yüzden sırıtıyorlar. Karakterler doğru olmasına doğru ama, görüntü berbat!

    YanıtlaSil
  7. Aklıma gelmişken bir de düzeltme yapayım!
    Fuub.net'e ilk üye olduğumda gerçekten de sorduğum ilk sorular hem hızlı, hem de yönlendirici yanıtlar almıştım. Bu yanıtları verenin de forum yöneticilerinden biri olduğunu sanmıştım. Oysa öyle değilmiş. Yanıları veren arkadaş moderatörmüş. Kendisine gıyabında tekrar teşekkür ediyorum.
    Yöneticilerden biriyle daha sonradan ve moderatör arkadaşın önerisiyle muhatap oldum. Ve aldığım yanıt net olarak şuydu: "Beni niye rahatsız ediyorsun kardeşim. Senin derdin beni niye ilgilendirsin!" Başka bir şey söylemeye gerek var mı? Ben memleketimin haline hayıflanıyorum sadece....
    Nereye baksak, "Dunning-Kruger Sendromu" baş rollerde... Yani anlayacağınız, pratik bir çözümümüz yok!

    YanıtlaSil
  8. Şu anda forum.ceviz.net sitesine de bağlanıyorum. Yazdığım bir eleştiri mesajı üzerine üyeliğimin niye engellendiğine dair bir bilgi bulamadıklarını itiraf ettiler ve üyeliğimi yeniden başlattılar.
    Ben bu forum piyasasını gerçekten kavrayabilmiş değilim ve kavrayabileceğimi de sanmıyorum. Tek anladığım şey, ortalıkta bir sürü yeteneksiz muhteris olduğu. Kendilerini dev aynasında görüp, etraflarına hava atıyorlar. Ama, hepsi tın tın! Boş teneke çok gürültü çıkarır misali!...

    YanıtlaSil
  9. En Son Açılan Webmaster Forumunu Ziyaret etmeyi Unutmuşsunuz :) http://wmcik.com

    YanıtlaSil